Nieuws
MRT
13
Bezoekerscentrum gesloten tot nader info
Vanwege de perikelen rond de uitbraak van het coronavirus hebben wij besloten om het bezoekerscentrum te sluiten tot nadere info volgt.

MRT
13
Bezoekerscentrum gesloten wegens beperking Corona
Vanwege de uitbraak van het Corona virus is het bezoekerscentrum voorlopig gesloten. Uw begrip daarvoor. Vriendelijk groetend, namens Team Hegebeintum

DEC
15
Archeologie op de kaart
De website www.archeologieopdekaart.nl laat bezoekers kennismaken met de Nederlandse archeologie en biedt een overzicht van een selectie van vondsten uit tien periodes, van de tijd van de Neanderthalers tot aan de moderne tijd. Op de website wordt ook een overzicht getoond van (openlucht)musea met archeologische collecties en bezienswaardigheden in Nederland.
Bezoekerscentrum 'Terp Hegebeintum is vanaf nu te vinden op ‘Archeologie op de Kaart’!
Deze interactieve website laat bezoekers kennismaken met de Nederlandse archeologie.
Met ruim 180 vondsten en bijna 100 tips voor een archeologisch dagje uit, is Archeologie op de Kaart een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland.

DEC
15
Wandelroute van de maand: Onder Foswerts vleugels
Een van de leukste bezienswaardigheden van deze wandeling door het noordoostelijke Friese terpenland is de hoogste terp van Friesland: de terp van Hegebeintum. Tip: Bezoek het twaalfde eeuwse kerkje boven op de terp.
Een wandeling door het noordoostelijke Friese terpenland maakt duidelijk hoe verschillende elementen in het landschap en historische gebeurtenissen bij elkaar horen: zonder droge voeten geen dorp, zonder natte voeten geen terp, geen dijk zonder bidden, zonder klooster geen gelovigen, maar geen kerk zonder oude adel. Zo zijn er nog veel meer verbanden te ontdekken en dat maakt wandelen hier zo leuk. En steeds meer zal blijken dat klooster Foswert een centrale rol speelde en niet alleen in het geestelijk leven rondom Ferwert.


https://www.anwb.nl/wandelen/routes/onder-foswerts-vleugel


Route informatie

Route lengte: ca. 16 km
Duur van de route: ca. 3 uur en 30 minuten

OKT
22
Verschenen: Jaarverslag 101 De hoogste terp van Friesland. Nieuw en oud onderzoek in Hegebeintum
Op 19 oktober is in de kerkvan Hegebeintum het boek 'De hoogste terpvan Friesland - Nieuw en oud onderzoek' gepresenteerd. Redactie Annet Nieuwhof, Egge Knol en Johan Nicolay
In 2015 werd een nieuwe fundering aangebracht onder de toren van de kerk van Hegebeintum, om de verzakking een halt toe te roepen. 
Deze aangelegenheid werd aangegrepen om ook een archeologisch onderzoek uit te voeren in deze hoogste terp van Friesland.
Hegebeintum is ernstig aangetast door de commerciële afgravingen rond het begin van de 20ste eeuw, en er is weinig bekend over de bewoningsgeschiedenis van deze terp.
Dit boek is gewijd aan de resultaten van het nieuwe onderzoek, én aan een beschrijving en interpretatie van de vondsten die indertijd bij de afgravingen zijn gedaan, met name die uit het vroeg middeleeuwse grafveld.
Dat kreeg indertijd al veel publiciteit dankzij de inspanningen van P.C.J.A. Boeles, de conservator van het Fries museum.
Samen geven de verschillende bijdragen  een overzicht van de bewoningsgeschiedenis van Hegebeintum, en tegelijk ook van de verschillende facetten van de moderne acheologie, van het inventariseren en interpreteren van oude vondsten tot chemisch en microscopisch onderzoek van bodemlagen. 

In totaal 26 auteurs droegen bij aan de publicatie. Aantal pagina's: 231.
Dankzij vele subsidies kon de prijs van het boek laag worden gehouden.

Prijs voor niet-leden € 20, voor leden:€13,50


Like ons op Facebook voor nog meer nieuws!
Activiteiten
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HEGEBEINTUM
IS HET BEZOEKEN
MEER DAN WAARD!
 

OANT SJEN!