Nieuws

Like ons op Facebook voor nog meer nieuws!
Activiteiten
MRT
01
Activiteitenkalender Leeuwarden-Fryslan 2018
Leeuwarden-Fryslân is de Culturele Hoofdstad van Europa. Bekijk hier een beknopt overzicht van alle activiteiten in de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.
Klik hier om de activiteitenkalender Leeuwarden-Fryslân 2018 te downloaden.

MEI
01
Expositie 'Schilderijen en Keramiek' van Sieger Rodenhuis (01-05 tot 30-06-18)
Aan de wand hebben wij prachtig rustgevende groen en blauw getinte natuurlandschappen.
In 1945 werd in Oudebildtzijl Sieger Rodenhuis geboren en volgde later in Zwolle een opleiding tot “meesterschilder”. In 1971 afgestudeerd te Groningen aan de Academie Minerva als leraar handvaardigheid en tekenen en werkte in die hoedanigheid te Amersfoort en Steenwijk.
Van 1991 tot 1998 wonende te Hegebeintum ontwikkelde hij zijn hobby pottenbakken waar hij naast de terp een winkeltje en atelier had. Door de belangstelling voor de familiegeschiedenis werd er veel heen en weer gereisd en daardoor maar naar Leeuwarden verhuisd. Na de pensionering werd er gestopt met potten bakken en heeft hij samen met zijn vrouw Geertje Kingma 3 boeken geschreven over Friese adellijke families.
 
Deze expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren in het bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”.


MEI
01
Expositie 'Handgemaakte sieraden' van Sietske Dijkstra (01-05 tot 30-06-18)
In de vitrine exposeert Sietske Dijkstra haar zelfgemaakte en eigen ontworpen sieraden.
De laatste paar jaren is Sietske begonnen met het maken van sieraden van onder andere vilt, wol, kralen en knopen.
 
Het is blijkbaar allemaal begonnen op de MAVO en HAVO met tekenen en schilderen. Later heeft Sietske nog cursussen gevolgd zoals beeldhouwen, ruimtelijke vormgeving en creatieve handvaardigheid. Ze heeft veel met steen en klei gewerkt en plastieken gemaakt. In tegenstelling tot een sculptuur, waarbij het kunstwerk uit een star materiaal gehakt of gesneden wordt, ontstaat een plastiek door toevoeging uit een beweeglijke dus ‘plastische’ massa door modelleren en/of gieten. 
 
Deze expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren in het bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”.


MEI
24
Van Terp naar Wad en Gewas
Boek nu een dagtocht met de panoramawagen van de Seedykster Toer! 24 mei t/m 20 september vanuit Restaurant De Molen in Vrouwenparochie. Krijg zicht op hoe de mensen hier leven met de Waddenzee en hoe de landbouw zich hier heeft ontwikkeld in Noord-Fryslân. Belangrijk voor ons voedsel!...
De tocht begint kwart voor 10 ’s ochtends op ’t Bildt in het dorp Vrouwbuurtstermolen op het terrein van De Kultuurfabriek, Leijsterhegedyk 27B, 9071 XB Oude Leije. 
 
De route gaat eerst naar de terp van Hegebeintum: de eerste ideeën van vroeger om droge voeten te houden. Hier is de eerste stop. Excursie, koffie/thee en oranjekoek. 
Dan naar de Waddenkust: de omslag in de 70-er jaren van de vorige eeuw van landaanwinning naar natuur in het Waddengebied is met deze tocht te zien en te beleven. 
 
Het unieke van deze tocht is dat we in een gebied komen van Het Fryske Gea (de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân), het Noorderleegh (kwelder), dat doorgaans afgesloten is voor publiek. Er wordt een toelichting gegeven door gidsen uit de praktijk: mensen die dit gebied hebben zien ontwikkelen en veranderen. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt op de kwelder geluncht. 
 
Vervolgens gaat de tocht over een mooie route door het gebied naar de Oudebildtdijk. Hier staan op een speciaal voor 2018 (Culturele Hoofdstad) aangelegd gewassenveld alle in deze streek (ooit) verbouwde gewassen, waarbij ook de veranderingen in de tijd en het klimaat zichtbaar zijn. Er is een rondleiding van ongeveer 1 uur. En wat te drinken. 
En voort gaat het: door het Bildtse landschap, langs kunstboerderijen en een beeldenroute terug naar Vrouwbuurstermolen alwaar tussen 17 en 18 het einde van de route is. 
 
De start is in Vrouwbuurtstermolen omdat deze plek goed bereikbaar is met het openbaar vervoer: buslijn 72, vanaf 08.54 uur vanaf het station in Leeuwarden. ’s Avonds ieder uur terug. 
 
Er is mogelijkheid voor een diner op eigen gelegenheid bij restaurant De Molen. Dit restaurant ligt tegenover vertrek- en aankomstplaats De Kultuurfabriek. 
 
De toer start om 09.45 uur, ontvangst vanaf 09.30 uur. Aanmelden kan tot de dag van tevoren tot 14.00 uur, via vanplan.nl (gebruik daarvoor de boekingslink hieronder). 
 
De wagen is niet geschikt voor rolstoelen. Duitse en Engels vertaling in wagen aanwezig van wat onderweg te zien is. 

Data:
- Mei: Donderdag 24 en 31 mei
- Juni: Elke dinsdag en donderdag
- Juli: Elke dinsdag en donderdag
- Augustus: Elke dinsdag en donderdag
- September: Donderdag 6, 13 en 20 september

Prijzen (inclusief servicekosten):
- Volwassenen: € 64,-
- Kinderen t/m 11 jaar: € 32,-
- 65 plus: € 64
- CJP: € 64,-
 

 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HEGEBEINTUM
IS HET BEZOEKEN
MEER DAN WAARD!
 

OANT SJEN!