Exposities

Aan de wanden en in de vitrines van het kennis-en informatiecentrum zijn een tweetal exposities te bezichtigen. Deze exposities worden het gehele jaar door, om de twee maanden gewisseld.


Men kan dan denken voor aan de wanden aan bijvoorbeeld olieschilderijen, pentekeningen, foto’s, al dan niet in serie-verband, en andere diverse creatieve werken. Dat kan gaan om landschappen, stillevens dieren, portretten etc.

 

In de vitrines proberen wij iedere keer iets geheel anders te exposeren. Immers, iedere expositie wekt een andere interesse. Hierbij wordt wel getracht een expositie te vinden die bij het geheel past. De exposant wordt de gelegenheid gegeven om tevens zijn of haar werk of verzameling te verkopen. Men draagt in dat geval wel provisie af, dat dan weer ten goede komt aan het bezoekerscentrum.

 

Uiteraard snijdt het mes op deze manier aan twee kanten: De exposant krijgt de gelegenheid om naar buiten te treden. Van onze kant staat daar tegenover dat wij de PR-zaken voor onze rekening nemen. Wat inhoudt dat de kranten, uit-bijlagen en omroepen steeds op de hoogte worden gehouden van de nieuwste exposities. 


Lopende exposities

SEP
01
Tentoonstelling Blauw Emaille van Ruurd Verbeek uit Drachtstercompagnie van 1 september t/m 31 oktober
Gedurende de maanden september en oktober vult een deel van Ruurd zijn collectie de vitrines van ons Bezoekerscentrum. Inmiddels is deze collectie, bestaande uit meer dan 700 van elkaar verschillende voorwerpen, uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Nederland.

Expositie blauw emaille van Ruurd Verbeek

 

Ruurd Verbeek uit Drachtstercompagnie verzamelt al bijna 60 jaar kobalt blauw geëmailleerde voorwerpen, die rond 1900 in huishoudens en instellingen werden gebruikt. Inmiddels is deze collectie, bestaande uit meer dan 700 van elkaar verschillende voorwerpen, uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Nederland. Verbeek heeft in zijn woning 'it blauwe keammerke' ingericht als expositieruimte, waar bezoekers zich steeds weer verbazen over de omvang en de bijzondere voorwerpen. Gedurende de maanden september en oktober vult een deel van zijn collectie de vitrines van ons Bezoekerscentrum. Daarbij interessante informatie over de verscheidenheid, de bijzonderheden en de historie van de voorwerpen. Emaille is sterk, maar bij een val  kunnen er stukjes afspringen en dan krijgt roest weer kans. Vroeger gooide men echter niet gauw iets weg, maar liet het repareren bij de smid. In de expositie toont Verbeek hier voorbeelden van en ook van andere gebruikerssporen. Want juist het emaille ‘dat verkeert in geleefde staat’ of ‘ouderdomsplekjes vertoont’ spreekt hem aan, omdat daarin het verleden zichtbaar wordt.

Bij emailleren wordt gesmolten glas op metaal aangebracht. Een techniek die in het Midden-Oosten en China al heel lang bekend was en veel werd toegepast als kunstvorm. Maar in Europa werd de techniek pas eind 18e eeuw toegepast op staal en vooral op keukengerei.

 

Aan het gebruik van tin, koper en gietijzer in de keuken kleefden veel bezwaren en daarom was men in heel Europa enthousiast over deze nieuwe werkwijze. In Nederland  kwam al in 1840 een emaillefabriek (DRU) en daarna volgden er meer, zoals in Kampen de fabriek van H. Berk & Zoon (1851).

Bij die fabricage werd echter nog veel handmatig gefelst, geklonken, gelast en gekalligrafeerd. Felsen is een techniek van metaalbewerking die gebruikt kan worden voor het verbinden van (dun) plaatmateriaal. De randen van de platen worden in elkaar gevouwen en aangedrukt.

Maar rond 1930 moest emaille het afleggen tegen roestvrij staal en aluminium. In Oost-Europa ging de productie echter gewoon door.

Vroeger had je ook al verzendhuizen. De bekendste is Karel Lengs & Zonen uit Tegelen, opgericht in 1895. Hun merknaam was Leonidas en de catalogus uit 1913 met meer dan 2000 afbeeldingen en beschrijvingen van producten werd in een oplage van maar liefst 335.000 exemplaren verspreid.

Voor dertig gulden kon men in 1935 een 22-delige keukenuitzet in kobaltblauw met een biesje kopen. In die crisisjaren was dat toch een half maandloon voor een arbeider. Daarom werd dezelfde uitzet in grijs gewolkt, die tien gulden goedkoper was, meer verkocht. De keuken uit grootmoeders tijd is tegenwoordig als vintage weer in trek en dus is er veel nieuw emaille te koop.

 

 


SEP
01
Landschappen en stillevens van Gerbina Prins – de Graaf uit Eastermar vanaf 1 septembert/m 31 oktober
Aan de wanden van het restaurant prachtige aquarellen van Gerbina Prins - de Graaf. De kleur blauw spreekt haar erg aan wat dan ook steeds terug te vinden is in het water en de luchten. Het geeft haar een gevoel van ruimte en vrijheid.
De in Eastermar wonende Gerbina Prins-de Graaf schildert en aquarelleert al meer dan 20 jaar.
Ze is begonnen met het volgen van aquarelleer cursussen en heeft  zich daarna ook nog bij verschillende kunstenaars verdiept in het schilderen met acrylverf,  krijt als ook gemengde technieken.
Het abstraheren is ook een proces wat haar aanspreekt en waar ze haar nog verder in wil verdiepen.
Wat terug komt in haar schilderijen is het gebruik van de kleur blauw, het blauw van de luchten, het water, de abstracte figuren.
Het blauw wat een gevoel van ruimte en vrijheid geeft.
De kleur die voor zowel rust als passie staat, terugkomend in zowel De skûtsjes, de landschappen als de stillevens.
Een kleur die bij haar past en mooi aansluit op de blauwe verzameling emaille in de vitrines.