Kerk

Bezoek de kerk op de terp

Het uitzicht op de omgeving alleen al is de “klim” meer dan waard. Maar vergeet niet de uiterst schilderachtige oude kerk, die de terp bekroont, te bezoeken. Dit kan onder leiding van een gids vanuit het kennis- en informatiecentrum.

 

Middeleeuwse kerk

Op grond van het gebruik van de uit het Eifelgebergte (in Duitsland) afkomstige tufsteen dateert men de kerk uit de 12de eeuw.

Het interieur echter wijkt verrassend af van de doorgaans sobere inrichting van protestantse kerken. De bewoners van de nabij gelegen Harsta State hebben sterk hun stempel gedrukt op het interieur van de kerk, dat grotendeels wordt bepaald door één der rijkste collectie rouwborden in Nederland. Rouwborden zijn eigenlijk herdenkingsborden en waren bedoeld om de herinnering aan de overledenen in ere te houden. Deze traditie was bij de adel in zwang van 1689 (het oudste bord) tot 1906 (het jongste bord). Sommige borden zijn eenvoudig van vorm terwijl andere juist rijkelijk zijn verguld en met vele symbolen zijn versierd.

Twee hardstenen gedenkplaten van rond 1760 met schitterend bewaard gebleven in hoog reliëf uitgevoerde beeltenissen markeren de grafkelder. Het Van Dam orgel uit 1862 is in 2006 geheel gerenoveerd. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

 

Trouwen


Het kerkje van Hegebeintum is een prachtige locatie

Voor een kerkelijk en/of burgerlijk huwelijk is de kerk van Hegebeintum heel geschikt. Het schitterende uitzicht op het weidse Friese landschap en de mooie inrichting van de kerk geven je het gevoel dat je midden in traditie en geschiedenis staat. Dit maakt deze dag tot een onvergetelijke belevenis!

 

Het burgerlijk huwelijk
De kerk van Hegebeintum is een trouwlocatie in de gemeente Noardeast Fryslân.

 

Het kerkelijk huwelijk

Voor het kerkelijk huwelijk kun je contact opnemen met het kennis-en informatiecentrum ‘Terp Hegebeintum’.

 

Een geschiktere plek als trouwlocatie, voor zowel het burgerlijk als het kerkelijk huwelijk, is nauwelijks denkbaar.  

 

Verhuur kerk

Naast het gebruik voor een huwelijksvoltrekking kan de kerk ook gehuurd worden voor:

  • (Rouw-)diensten
  • (Orgel-)Concerten
  • Culturele activiteiten

Voor nadere informatie kun je bij het kennis-en informatiecentrum ‘Terp Hegebeintum’ terecht. Uiteraard is er in het restaurant de mogelijkheid om na afloop met elkaar koffie te drinken.

20180612_gouwenaar__ongewijzigd__cc_by-sa_4_0