Geplaatst op 04 juli 2017

Marjan Rinsma

 

De Zee

Eindeloos spel van licht, ruimte, beweging en zwerfvuil

Datum: van woensdag 3 juli t/m 31 augustus 2017

 

Marjan Rinsma werd in 1959 in Leeuwarden geboren, maar bracht een groot deel van haar jeugd door in Dronrijp. Na omzwervingen door Nederland en het buitenland is zij nu woonachtig te Soest.

Zij volgde o.m. cursussen bij beeldend kunstenaar Doet Boersma in Leeuwarden en aan de Wackers Academie in Amsterdam.

 

De natuur geeft veel inspiratie: kijk naar het gewone, ontdek het bijzondere. Dieren en (zee)landschappen zijn de belangrijkste thema’s in haar werk, waarbij vaak gekozen wordt voor sobere kleurstelling.

 

Het in het bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum” geëxposeerde werk geeft een overzicht van haar werken over de zee. Een deel ervan is geïnspireerd door een lied van Paul van Vliet: “de zee heeft me verteld dat ze zo moe is, zij zei dat ze er zeer beroerd aan toe is” en de vele publicaties over de plastic soep in de wereldzeeën. In deze werken is zwerfvuil verwerkt, dat zij heeft gevonden op de stranden van de Waddeneilanden en langs de Friese kust.

De opbrengst van deze werken is bestemd voor de Waddenvereniging om bij te dragen aan hun werk om de Waddenzee schoon en leefbaar te houden.